foto1
Főbejárat
foto1
Iskolánk
foto1
Főbejárat
foto1
Iskolánk
foto1
Főbejárat

Barcsi Arany János Általános Iskola

7570 Barcs, Hősök tere 6.

Program: Egészségnap

Időpont: 2015.09.30.

Iskolánk az egészséges életmódra nevelést kiemelten fontos célkitűzésnek tartja, hiszen tanítványaink számára példát kell mutatnunk a helyes és egészséges életvitelhez.

A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód az iskolánkba járó gyermekek körében is igen súlyos probléma, - amivel foglalkoznunk kell az egészségnap keretében, de a mindennapok tanítási óráin és az órákon kívül. Célunk, hogy a 6-14 éves korosztály számára olyan, az egészség megőrzésére irányuló értékeket adjunk át, melynek hatására egészségtudatos magatartásuk fejlődik és ismereteiket beépíthetik mindennapi életükbe.

Az egészség a testi, lelki és a szociális jólét állapota. Ahhoz, hogy ezt érezzük, a három tényezőnek összhangban kell lennie. Meg kell tanulniuk, hogy felelősségteljes döntéseket hozzanak, legyenek képesek választani a lehetőségek között és megértsék, hogy az egészség a legfőbb érték az életükben. Előzetes feladatként adtuk, hogy az alsó tagozatos osztályok közösen készítsenek - az egészséggel kapcsolatosan - kupakokból egy képet. A felső tagozatos osztályoknak plakátversenyt hirdettünk egészségmegőrzés témakörben. Ezen a napon, az iskolai menzán is külön figyelmet kaptak az egészséges ételek. Az iskola tanulói osztályonként - illetve fiú és lány csoportra osztva - több helyszínen tevékenykedtek. Szerettük volna, hogy egy olyan személyiséggel találkozhassanak, aki hitelesen képviseli az egészséges életmód elvét. Ezért a napot egy közös, zenés bemelegítéssel kezdtük, amit Katus Attila, ismert aerobic-edző tartott.

Az alsó tagozaton az alábbi helyszínek voltak:
- „Mit szólna a fogtündér?” – fogápolási ismeretek és gyakorlati tanácsok
- Egészséges életmóddal kapcsolatos puzzle és totó megoldása.
- Ügyességi feladatok megoldása a mozgás egészségmegóvó szerepe jegyében
- Játékos sportvetélkedő a vízivás népszerűsítése céljából
- Szendvicsek készítése egészséges alapanyagok felhasználásával

A felső tagozaton is változatos módon közelítettük meg az egészség-témát:
- Katus Attila életmód – tanácsai- közös beszélgetés a tornateremben
- „Ne légy rab!” az internet- használat veszélyei
- A jóga, mint mozgásforma pozitív hatása a testre és lélekre
- Gyógytornász részvételével különböző tornagyakorlatok végzése
- „Érzékenyítő foglalkozás” a vakok és gyengén látók mindennapi nehézségei
- Szendvicsek és saláták készítése egészséges alapanyagok felhasználásával
- A lelki egészség pozitív kihatása testünkre

A nap zárásaként, - egy napjainkban egyre jobban elterjedő mozgásforma népszerűsítése céljából - diákok, szülők és tanárok közösen zumbáztak.

A program összegző értékelése:

Az egészségnapon átadott ismereteknek a hosszú távú céljai az igazán fontosak, mert az életkor előre haladtával egyre több betegség fenyegeti szervezetünket. A tudatos életmód, a mozgás, az egészséges táplálkozás ezek kialakulását hivatott megelőzni – ezáltal testi, lelki és mentális síkon is minőségibb életet nyújthat a felnövekvő nemzedék számára. A pályázat ezen részében vállalt feladatokat teljesítettük, kitűzött céljainkat remélhetően elértük és élményekben gazdag napot tudhatunk magunk mögött.

A program keretin belül készült fényképeket az alábbi linket tekinthetik meg:

"Egészségnap" képek - Album 1
"Egészségnap" képek - Album 2